Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| | [Lajmet Ditore] Ujgurët e Kinës, të huaj në vendin e tyre | |
- Një sulm vetëvrasës në rajonin autonom Xinjiang ka theksuar edhe më tej tensionet etnike në një nga rajonet më të trazuara të Kinës. Shpërthimi në qytetin perëndimor të Urumqit la të vdekur dy kamikazët së bashku me një kalimtar, ndërsa 79 vetë u plagosën. Autoritetet kizneze fajësuan pakicën ujgure për krerjen e sulmit, ndonëse ky është rasti i parë i një shpërthimi public. Ndërsa presidenti kinez tha se duhet të ndërmerren veprime për të shtypur gjoja se “terroristët". Organizatat për të drejtat e njeriut dhe aktivistët kanë thënë për Agjencinë Anadolu se kufizimet fetare, kulturore dhe gjuhësore në komunitetit Ujgur kanë ndezur tensionet dhe dhunën. Provinca Xinjiang është zonë e pasur me minerale dhe naftë. “Kufizimet kineze ndaj myslimanëve vijnë në prag të Ramazanit, ndërsa dihet se myslimanët e kanë të ndaluar të agjërojnë Ramazanin, " tha Sophie Richardson, drejtoreshë e Human Rights Ëatch. Ujgurët, një grup etnik me prejardhje turke, përbëjnë rreth 45 për qind të popullsisë së Xinjiang - një nga krahinat më të mëdha të Kinës - ndërsa komuniteti Han përbëjnë 40 për qind. Në korrik 2009, një seri e trazirave të dhunshme vranë rreth 197 vetë dhe plagosën mbi 1000 të tjerë. Në rajonin e Xinjiang ka një politikë të qartë të diskriminimit të popullatës lokale Ujgure, dhe kjo ka bërë që shumë njerëz të largohen nga rajoni në kërkim të mundësive të punësimit, duke ulur më tej përqindjen e popullsisë së tyre brenda rajonit. /mesazhi/:
| |
|