Bagetite,egerisrat dhe kafshet tjera,Allahu i Lartesuar i detyron qe tu nenshtrohen robve te tij te devotshem, atyre qe u permbahen urdhrave dhe i permbushin obligimet e marra prej tij.
Ata te cilet mbolohen nga ndalesat e Tij,i ruan Allahu dhe i mbaron nga rreziku dhe demi i tyre.Ukbeh iben Nafi el-Fahri Allahu e meshiroft,me udher te Muaviut kalifit te muslimaneve,ishte nisur per ne Afrike,per ta qliruar ate kont inent prej jobesimtareve.
Gjate rrugetimit neper Afrike,ai mberriti deri te qyteti kajrevan.Qyteti ndodhej buze nje xhungle te madhe dhe te rrezikshme ne ate kohe.Ajo ishte e mbushur me drunj insekte dhe me kafshe e egersira te ndryshme.Njeriut nuk mund ti shkonte as mendja qe te hyje ne xhungel per shkak te gjithe.
Atyre rreziqeve qe gjendeshin aty e jo me te qebndroje apo banoje dikush ne te,Ukbeh e luti Allahun e Madheruar,iu drejtua Atij te Vetmit dhe u mbeshtet ne te keshtu lutja e tij u pranua dhe beri qe egersirat te largoheshin prej atij pylli nje nga nje.
Ai shikonte se si zbrazeshin folete dhe strofujt e tyre dhe pas kesaj e ndertoi nje qytet te madh dhe te sigurt aty.
Perse ndodhi kjo!
Kjo ndodhi sepse Ukbe e kishte ruajtur Allahun gjate tere jetes se tij,keshtu qe Allahu e ruajti ate kur ai kishte nevoje per te
Allahu eshte Ruajtesi me i mire dhe Ai eshte me meshirshmi i meshiruesve.
Sileh iben Eshejm jetonte ne Horasan.Ai kishte qene pjesemarres ne beteja te ndryshme te muslimaneve nen komanden e Kutejbe iben Muslim.
Edhe pse ishte ne beteje,ai e kalonte naten ne adhurim dhe namaz.Kohen pas namazit te Jacise e deri ne mengjes,ai e kalonte duke e falur namaz dhe duke qare me lot prej frikes dhe respektit ndaj Allahut.
Atehere i drejtohemi dashamireve te kenges se instrumenteve muzikore ndjekesve te mekateve dhe puneve te keqija,atyre qe e kalojne naten ne lojera argetuese dhe amoralitet;
A keni degjuar per Silen,i cili naten e kalonte ne namaz dhe adhurim duke e lutur Allahun dhe duke kerkuar shpetim prej Tij!
Kutejbe Thoshte;Falemderimi i perket Allahut qe kam ne ushtrine time njerez sikurse qe eshte Sileh.
Ai kur ngrihej per ta falur namazin e nates,vishej me rrobat me te mira dhe me te shtrejta qe kishte.Ata ishin ne vlere prej 1 mije dinare te arit.
Ai i zbukuronte dhe i parfumonte rrobat dhe pastaj e fillonte lutjen e tij me keto fjale;
O Zoti im,Ti je i bukur dhe e do te bukuren.Per kete edhe jam veshur si eshte me se miri,vetem per Ty.
Ai e kalonte naten ne kete menyre ndersa kur vinte mengjesi zhvishte ato dhe i ruante per naten tjeter,kur e pyesnin sse pse vepron keshtu,ai thoshte;
Allahu i Madheruar eshte i bukur dhe e do te bukuren.
Ai dilte prej kampit ushtarak kur te tjeret flinin.Hynte ne pyll qe mos e shihte askush ngrihej ne ndonje bregore dhe falje.
Edhe pse ndodhej ne lufte ne rruge te Allahut,lutej e qante dhe ate,mu perpara betejs afer kabulit.
Duke u falur,i erdhi afer nje luanishte nate e erret dhe nuk ishte askush afer tij Luani filloi ti afrohej me kujdes e mprehtesi dhe te sillej rreth tij.
Megjithate Sileh e vazhdoi namazin dhe nuk levizi nga vendi apo te shikoje anash,sepse ishte lidhur me Allahun dhe bisedonte me te.
Kur i perfundoi dy rekate,dhe selam dhe iu drejtua luanit qe tere qe kohen kishte qendruar prane tij dhe veshtronte qdo levizje te tij;
Oj egersire ,o mbreti i kafsheve!Nese je iurdheruar per vrasjen dhe ngrenien time atehere me vrit dhe me ha e mos prit,sepse une nuk kam ndonje arme apo mburoje perveq mbrojtjes se Allahut te Madheruar.
E nese nuk je udheruar te me vrasesh atehjere largohu nga une dhe me le te falem i qete.Luani filloi ta levizte bishtin sikurse te ishte nje qenush perkedheles dhe u largua derisa nuk u duk me.
Allahu eshte Ruajtesi me i mire dhe Ai eshte me i meshirshmi i meshiruesve.
Kryeqyteti i Afganistanit,qyteti ky qe kemi humbur kur e kemi lene fjalen La ilahe ilallah .
Nje dijetar islam ka thene;Perderisa i jemi nenshtruar Allahut,Ai i ka nenshtrua kafshet ndaj nesh ndersa kur kemi bere mekat ndaj Tij,atehere ende minjte na kane sunduar.
Nje njeri i devotshem i cili quhej Malik iben Dina tregohette kete thene;Me kishte zene gjumi nje nate ne kopshtin tim dhe kur me doli gjumi ne mesnate.
E pashe veten te shtrire ne kopsht e jo ne shtrat,ndersa mje gjarper qendronte mbi gjoksin tim me nje trendafil ne goje dhe i largonte mushkonjat dhe insektet tjera nga fytyra im.
Allahu eshte me i larti!
Kush e drejtoi kete gjarper te vepronte keshtu kush e mesoi!
Kush e nenshtroi ndaj robit te Tij te sinqerte Eshte vete Allahu Ai i cili e beri kete,iVetmi dhe i Perjetshim!Allahu eshte Ruajtesi me i mire dhe Ai eshte me i Meshirshmi i meshiruesve.__________________