Fetva nga dijetarët
Unë kam ndaluar më parë të dëgjuar muzikë, nga unë, nuk i vënë atë në, por unë e dëgjoj atë në shkollë dhe vende të tjera, ku unë të përpiqet të mos e gëzojnë atë, por ndonjëherë bëj?
Do që llogaritet si dëgjuar, dhe do të të llogariten për atë apo jo?
Falënderimi i qoftë Allahut.
Ka një ndryshim në mes të atij që dëgjon muzikë dhe atë që e dëgjon atë. Ai i cili i dëgjon këngët e dëgjon ato me qëllim, do të dëgjojmë dhe të gëzon që, ndërsa ai që dëgjon vetëm zërin që arrin atë, pa dashur ose synojnë ta bëjnë këtë, të tilla si kur hipur në një aeroplan apo një autobus në të cilin nuk ka muzikë, ose që shkon në treg dhe dëgjon se nga disa dyqane, pa dashur ose dëshiron të dëgjojnë për të. Ka një ndryshim midis këtyre të fundit dhe ai i cili ulet poshtë për të dëgjuar dhe të gëzojnë këtë gjë haram.
Prandaj Shaykh al-Islam (Ibn Tejmije) ka thënë: komandës dhe ndalimi kanë të bëjnë me të dëgjuar. Thjesht dëgjuar diçka është parë si, por ka të bëjë me qëllimin pas duke parë, jo ajo që ndodh pa një person duke zgjedhur atë .... E njëjta gjë vlen edhe për kryerjen e mëkatit përmes pesë shqisave të, dëgjimit pamje, erë, shije, prekje dhe, komandat dhe ndalesave janë të lidhura me atë që një person ka për qëllim dhe e bën, por çfarëdo që të ndodhë pa atë zgjedhjen e tij, nuk ka komandë ose ndalimin me lidhje me atë.
(El Mexhmu '-Fetava, pjesa 5, f. 566)
Një duhet të denoncojë se e keqja sa më shumë që të jetë e mundur, por në qoftë se ai nuk mund ta bëjë këtë, atëherë ai duhet ta denoncojë atë në zemrën e tij. Një nga gjërat që nënkuptohet nga denoncuar atë në zemrën e njeriut nuk është i mbetur në një tubim ose një vend ku se e keqja po ndodh, nëse dikush është në gjendje të largohen.
Në lidhje me të dëgjuar atë, duhet të përpiqemi që kundër që sa më shumë që të jetë e mundur dhe të kërkojë strehim tek Allahu nga shejtani, dhe mos harroni All-llahut. Atëherë Allahu do të marrë që larg nga ju.
Në qoftë se e bën zemrën tuaj tërhequr në atë, atëherë ju duhet të mbani larg nga ato pjesë të shkollës. Në qoftë se kjo nuk do të shkaktojë që shumë probleme të humbasë disa nga ato klasa në të cilat këto gjëra ndodhin, atëherë ju nuk duhet të marrin pjesë ata.
Ju duhet të mbani mend se Allahu është gjithmonë shikuar dhe kini frikë prej Atij, për që i ka frikë Allahut, Allahu do t'i japë atij një rrugëdalje. Allahu thotë (interpretimi i domethënies):
"Dhe kushdo që ka frikë Allahun dhe mban detyrën e tij ndaj Tij, Ai do të bëjë një rrugë për të për të marrë jashtë (nga çdo vështirësi)"
[El-Talaaq 65:2]
Dhe Allahu është Burim i Fuqisë.
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid
Përktheu:Bina
islami-eshte-drit 2009/2010