- Nje gjysh i vjeter indian i tha nipit te tij,qe erdhi tek ai i terbuar dhe plot mllef per shkak te padrejtesise qe i kishte bere nje shok:"Nipi im,qetsohu me ndegjo tregimin ne vijim.Edhe une si ti ,dikur kam ushqyer urejtje ndaj atyre qe bejne aq shume veprime te padrejta,pa i brejtur ndergjegja.Por urejtja te shkatron ,e nga ana tjeter nuk e demton armikun tend".
Eshte njesoj sikur te pish helm dhe te deshirosh qe armiku yt te vdes.Une kam luftuar me kto ndjenja shume here".
Ai Vazhdoi:
"Kjo i ngjan situates sikur ne brendin time ka dy ujq:Njeri eshte i mire dhe nuk ben dem,ai jeton ne mirqenie dhe harmoni me boten perreth dhe nuk ndermer sulm kur nuk duhet ndermare.Ai lufton vetem kur e kerkon nevoja dhe kete lufte e ben ne menyre te drejte.Ai e kursen tere energjine per betejen e vertete.
Po
Ujku tjeter,ahh!Ai eshte plot urejtje ,rembehet shpejt per gjene me te imet ,ai lufton me te gjithe ,ne menyre te pareshtur,pa arsye.Ai s'mund te mendoj racionalisht sepse,urejtja dhe zemrimi i tij kan aritur kulmin.
Eshte nje zemerim i kot,sepse nuk do te ndryshoj asgje.
Ndonjeher eshte e veshtire te jetoj me keta dy ujq brenda meje,sepse qe te dy mundohen te mbizotrojne mbi shpirtin tim".
Djaloshi e shikonte me vemendje gjyshin e tij ne sy dhe e pyeti:
"Cili ujk fiton gjysh?"
Gjyshi buzqeshi dhe me nje ton te ulet tha:"Fiton ai te cilin une e ushqej".
Tregim plote urtesi ,per ata qe kan arsye dhe intelekt te shendosh.
prg.Burim sherifi