Vizitor Vizitor
| | Si duhet ta përdorim vajin e ullirit në kuzhinat tona? | |
- Cito :
Vaj ulliri, njëri ndër asortimentet e pazëvendësueshme të kuzhinës sonë, nuk mund ta konsumojmë me vetëdije. Prof.Dr.Ulvi Zejbek, Shefi I Kabinetit të Shkencave të Fermaceutikës dhe Botanikës, theksoi se vajin e ullirit nuk jemi duke e konsumuar në mënyrë të shëndetshme.
Prof.Dr.Ulvi Zejbek këshillon se për një jetë më të shëndetshme duhet të konsumojmë vaj ulliri të infiltruar, në vend të prodhimti të rafinuar. Sipas informative të tij, definimi I njeriut të shëndoshë është e lidhur me atë se sa mund të konsumojmë ushqime natyrale që do t`i përmbushin nevojat e trupit për ti vazhduar aktivitetet fiziologjike. Substancat të cilat trupi nuk mund ti prodhojë vetë por që ato I konsumon përmes të ushqyerit janë të emëruara si “substance të duhura”.
Në strukturën e yndyrës që gjendet në trupin e njeriut, nga acidet e yndyrave të duhura gjenden acide të yndyrave omega3, omega 6 dhe ajo çka është më e rëndësishmja edhe omega9. Omega9, ashtu siç mund të prodhohetedhe në trup, është edhe një ndër burimet më të rëndësishme të vajit të ullirit.
Zebejk theksoi se yndyra e ullirit e përfituar me pres-teknike, apo shtrydhjen e ullirit, është e ditur si “infiltrim”. Edhe pse me mënyrën e lartëpërmendur mund të përfitohet shumë pak yndyrë, kualiteti është shumë I lartë. Vaji I ullirit të infiltruar përveç acideve yndyrore të duhura është i pasur edhe me vitaminën E.
Prof. Dr.Ulvi Zejbek bisedën e vazhdoi në këtë mënyrë: “Acidet e yndyrave mono të pangopura, të cilat gjenden në strukturën e yndyrave, në kanalin e tretjes ul prodhimin e acideve që ushtrojn rol në formimin e kancerit në zorën e tarshë, që është vërtetuar në shumë punime shkencore. Është më e logjikshme që yndyrat e infiltruara të përdoren pasi që të gatuhet gjella dhe të fiket soba(furnela), ose nëpër sallata dhe duke ngrënë mëngjesin. Zebejk na rikujton se vaji I ullirit nuk është vaj gatimi, kurse përdorimi I vajit të njejtë disa herë me ardhë është I rezikshëm për shëndetin. Në vajin e djegur, bashkë me prishjen e strukturës shihet rtja e substancave kancerogjene theksoi Prof.Dr.Ulvi Zejbek. Zaman, Turqi
Shkrujti: MerjemSalihi Forumi Islam:www.islamieshtedrit.com Shkurt-2011
|
|