Kulmi i krizës morale
Lirisht mund të themi që në botën bashkëkohore ekziston kriza morale për ç’arsye edhe edukimi moral po bëhet gjithnjë e më aktual. Mendoj se po i afrohemi kulmit të krizës morale, e cila do të ishte, sikur shpesh në histori, simptomë, por edhe përbërës i gjendjes në të cilën sot bota gjendet.
Po vjen koha të cilën qysh herët e ka parashikuar Pejgamberi ynë (s) në hadithin e tij duke i paralajmëruar sahabët me fjalët:
“Si do të veproni kur gratë t’i përkushtohen zinasë (prostitucionit), e rinia të zhytet në sharje dhe kumar?”, i pyeti Pejgamberi (s) sahabët e tij. “Vallë a mund të vijë ajo kohë o i Dërguari i All-llahut?”, e pyeten ata. Muhammedi (s) tha: “Mundet edhe më keq.” “Vallë a mund të jetë edhe më keq?”, e pyeten përsëri. “Mundet. Atëherë kur nuk do ta urdhëroni të mirën, e nuk do ta ndaloni të keqën” – tha Pejgamberi i All-llahut (s) “Vallë a mund të vijë ajo kohë?” – e pyeten përsëri sahabët. “Mundet edhe më keq. Atëherë kur të mirën do ta konsideroni të keqe, e të keqën të mirë.” “A mund të vijë ajo kohë, o Pejgamberi i All-llahut?” – për së treti herë e pyetën sahabët. “Mundet. Kur do të urdhëroni të keqën, e të ndaloni të mirën. Atëherë edhe njerëzit tuaj më të ditur nuk do të mund të gjinden (nuk do të dinë çfarë të bëjnë)''- u përgjigj Pejgamberi (s).”
Sa të mëdha dhe sa madhështore janë këto fjalë të pejgamberit të All-llahut (s)! Ato shkaktojnë admirim dhe forcojnë bindjen tonë dhe besimin tonë në vërtetësinë e pejgambërllëkut të tij. Mirëpo, ato gjithashtu shkaktojnë edhe shqetësim dhe frikë, sepse, si duket ato po realizohen pikërisht në kohën tonë. Në kohën e cila, në njërën anë është karakterizuar me përparimin e paimagjinueshëm shkencor teknologjik, e nga ana tjetër me devijimin dhe shkatërrimin edhe më të paimagjinueshëm moral që kërcënon të rrënojë çdo potencial dhe vlerë shpirtërore te njeriu si krijesa më e përkryer e All-llahut. Vërtet, ky hadith sikur flet për kohën tonë.
Si duket dita e Gjykimit është gjithnjë e më afër, sepse gati të gjithë parashenjat e vogla janë realizuar, po ashtu edhe ky hadith.
Transmeton Enes Ibn Maliku, që pejgamberi (s) ka thënë: “Nga parashenjat e ditës së Kiametit janë: do të zhduket dija, do të vendoset padituria, do të pihet alkooli dhe do të përhapet zinallëku!” (Buhariu)
Të jetuarit dhe të mbijetuarit e gjinisë dhe civilizimit njerëzor, kontinuiteti i njeriut si mëkëmbës i All-llahut, në shumëçka, është i varur nga pastërtia e moralit. Duke shikuar në Kur’an, popujt, civilizimet përpara nesh janë shkatërruar, para se gjithash, për shkak të imoralitetit dhe gjynaheve që i kanë bërë. Shembuj të qartë për këtë janë populli i Lutit dhe të tjerët.