Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Urdhë ri në të mirë dhe ndalimi nga e keqja Wed 20 Jul 2011 - 18:33 | |
| Sikur të mundoheshin të gjithë antarë t e shoqë risë të luftojnë kundë r epsheve të veta, atë herë do të ishte me siguri edhe jeta e gjithë shoqë risë në një shkallë shumë më të lartë , shumë më të lumtur, dhe më të knaqur.Mirë po pë r fat të keq ë shtë e tillë .
Prandaj cdo mysliman ë shtë I detyruar, pë rvec detyrave që I ka t`i udhë zojë të tjerët në të mirë dhe ti ndalon nga e keqja.Në më nyrë imperative të bukur Kur`ani ka rezimuar me një ajet Kur`anor ku thuhet:
Allahu urdhë ron drejtë si, bë mirë si, dnihmë të afë rmve,e ndalon nga imoraliteti, nga neveria dhe dhuna.Ju kë shillon ashtu që të merrni më sim. (16:90)
Kë shillimi dhe udhë zimi I të tjerë ve në të mirë dhe ndalimi I tyre nga e keqja dhe e gjithë ajo që ndalohet të punohet, ë shtë mission esencial I Fesë , në të vë rtetë i besimtarë ve të mirë dhe të pë rulur ndaj urdhë rave Allahut xh.sh.Muhammedi a.s ka thë në “Feja ë shtë kë shillë dhe udhë zim në të mirë dhe kush kë shillon dhe udhë zon të tjerë t në të mirë dhe të pë rulur ndaj urdhë rave të Allahut xh.sh.Muhammedi a.s ka thë në : “Feja ë shtë kë shillë dhe udhë zim në të mirë dhe kush kë shillon dhe udhë zon të tjerë t në të mirë shpë rblimin do ta ketë te Allahu xh.shsikur vetë I bë në ato vepra të mira”.
Të gjithë muslimanë t, janë të obliguar aq sa dinë dhe sa munden: së pari vetë ti kryejnë urdhë rat e Zotit të bë jnë mirë dhe t`i shmangen të keqes (më kateve), dhe pastaj t`i kë shillojnë dhe udhë zojnë të tjerët, që të bë jnë një gjë të tillë .Atyreve të cilat nuk I pë rputhin fjalë t e veta me veprat dhe sjelljet e veta, u drejtohet Kur`ani famë lartë në formëkë rcnimi:
A po I urdhë roni (thirrni) njerë zit pë r punë të mira e veten tuaj po e harroni (2:44) ose
Ata po flasin me gjuhë t e veta që nuk e kanë në zemrat e tyre. (48:11)
Në shumë ajete Kur`anore Allahu xh.sh munafikë ve të tillë (të cilët atë që e thonë nuk e punojnë ) u kë rcnohet me dë nim të rë ndë .
Muhammedi a.s thotë : “Kur isha në Mi`raxh, kalova pranë një grupi njerë zish, buzë t e të cilë ve I pritshin me gë rshë rë të zjarrit. Unë I pieta: Kush jeni ju? “Ne kemi urdhë ruar në të mirë mirë po vetë nuk e kemi punuar atë .Kemi ndaluar nga e keqja, kurse vetë e kemi punuar atë ” prandaj: Ai I cili më son njerë zit të bë jnë vepra të mira,kurse veten e harron, I ngjajshë m ë shtëme qirin I cili tjerë ve u bë në dritë kurse veten e djeg. Kjo detyrë jashtë zakonisht e rë ndë sishme ë shtë urdhë ruar me Kur`an, Sunnet dhe Ixhma.Në qoftë se muslimanë t nuk ndihmohen mes vete në punë të mira apo nuk ua të rheqin vë rejtjen një ri tjetrit pë r pasojat e rrugë s së shtrembë t do të në nkuptonte se ndihmohen në të keqe.Kur`ani famë lartë na I të rheq vë rejtjen pë r kë të dhe thotë :
Ruajuni nga e keqja (nga dë nimi) që nuk I godite vetë m ataa që bë jnë mizori prej jush(8:25)
Muhammedi a. thotë :
“Shoqë ria në të cilë n tolerohen e keqja, dhe nuk luftohet kundë r saj, do të pë rjetojë dë nimin e pë rgjithshë m kolektiv.Ky dë nim mund të jetë I dyfishtë , dë nim I kë saj bote dhe I botë s tjetë r”.
Pë r atë muslimani ose muslimanja në qoftë se e sheh se vë llai I tij bë n ndonjë vepë r të pamoralshme e nuk mundohet që ta kthejë nga ajo,ë shtë gjynahqar sikur ta bë jë atë vepër.
Mirë po, në kë të moment ka dic të tmerrshme, e ajo ë shtë pë rgjegjë sia e “të pafajshmit” pë r gjynahun e tjetrit.
Në realitet, myslimani “ I pafajshë m” do të pë rgjigjet pë r veprat e tjetrit,pë r arsye se nuk ë shtë mundur aspak që ta kthejë atë nga veprat e kë qija. | |
|
Burim-Sherifi Imam-Aktiv
Numri i postimeve : 760 Data e regjistrimit : 02/05/2010 Mosha : 44 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| Titulli: Re: Urdhë ri në të mirë dhe ndalimi nga e keqja Wed 20 Jul 2011 - 21:42 | |
| Eselamu Alejkum I nderuar Admin..!Temen qe keni postu me pelqeu jashte mase,veq keshtu vazhdoni ,ju lumte e Allahu va shperblefte mundin dhe kontributin tuaj..amin | |
|