Shumë shpesh jemi të pritur që të tjerëve t`ua mveshim meritat tona, të kompleksuar e të nënçmuar, e pastaj të habitur konstatojmë se jemi shumë të prapambetur.
Sa herë jemi mahnitur me të arriturat e shkencës medicinale dhe asnjëherë nuk na shkon mednja se bazamenti i këtyre të arriturave është islami.
Në kohën e lulëzimit të shoqërisë së parë islame , kur nëpër Evropë vdisnin me miliona njerëz nga murtaja, arabët mbanin vendin e parë në medicinë më shumë se pesëqind vjet(700-1200)
Ibn Raziu botoi enciklopedinë e njohur medicinale, e cila përjetoi dyzet botime.
Mjekët persianë e njohën mënyrën e vaksinimit kundër lisë me shekuj para se ta zbulojë Goneri më 1797.
Në farmaci musliamnët njihnin një numër të madh të bimëve medicinale, ndërsa edhe mykun e penicilinës dhe këpurdhat si melheme për shërimin e plagve të hapura.
Në optikë Kindi shkruan mbi eksperimentin për krijimin e zjarrit në librin ‘Libri mbi rrezet”
Që me fillimin e mesjetës e deri në shëkullin XV mjekësia musliamne ishte dhe mbeti epiqendra më e ndritshme e mjkësisë së mabrë botës. Dhe jo vetëm me kaq , ajo me zhvillimin e mëtejshëm të mjekësisë së bujshme greko-romake për të ofruar kështu ndihmën e vet të pazëvendësuar në të arriturat bashkëkohore. Qarqet më të larta shkencore , me njohuri dhe vetëdije të plotë, kanë admirim dhe respekt për kontributin e madh që i dha mjeksia musliamne botës dhe mbarë njerëzisë..
Shkruajti: Ilaz Salihi