Bujamin Pena e Artë
Numri i postimeve : 423 Data e regjistrimit : 26/08/2010 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë- Maqedoni
| | Ç'është Poezia | |
" Poezia Islame është një shkollë krejt e veçantë e cila mundej t’i fliste çdo zemre sipas nivelit të saj, ishte një kandil që i ndriçonte netët e errëta." - Ishte një udhërrëfyes. - Ishte këshillues. - Ishte ngushëllues. - Ishte interpretues i ndjenjave. - Ishte një armë kundër armiqve. - Ishte një mjek shërues dhe enigmatik që i mjekonte dhe lidhte zemrat e plagosura. - Ishte një ekstazë që i ngrinte peshë zemrat. - Ishte një mjet që e çonte robin te Zoti. - Ishte ndezësi i dashurisë ndaj Profetit. - Emrin e Allahut ta përmendë më parë, Çdo rob në çdo punë e ka për detyrë. - Kur gjithë bota s’ishte, ai vetë ishte, I panevojë për t’u krijuar, i padetyruar ishte. - Kur ai ishte, njerëz dhe engjëj s’kishte, Qiell e tokë, hënë dhe diell nuk kishte. - Mos i jep shpirt dashurisë, shpirti është rrënoja e dashurisë, - Dhe rrënoja e dashurisë është bota e famshme e shpirtit. - Nëse të thotë ndokush që bukuroshet janë besnike, - Mos u mashtro se fjala e poetit është gënjeshtër. " Poezia e vërtetë është poezia që e kap jetën për flokësh. Dhe një poet i drithëron zemrat, fiton zemra dhe ai më është i yni." " Vuajtja është kapitali i poetikës. Mos pandeh se, për t’u bërë poet, duhet kënaqësi dhe dëfrim! Ta dish se në garën poetike, vuajtja del fituese! " " Mos pandeh se ka shije në poezinë e njeriut, në zemrën e të cilit s’ka vuajtje, zemra e të cilit s’është e plagosur! Dëfrimi dhe kënaqësia, qetësia dhe rehatia nuk i japin poezisë kënaqësi. Poezi e vërtetë është ajo ku lind dhimbja dhe vuajtja dhe që, prandaj, bën efekt mbi zemrat! " Tani e kuptova hallin tënd! Në ç’gradë të lartë paske arritur! Kurse unë, sa i paditur paskam qenë që qenkam dehur me injorancën! Por tani m’u hapën sytë! Ata që e kanë kërkuar lumturinë e vërtetë te dashuria ata nuk kan vuajtur për dashuri e pa vuajtje skupton dot dashurin. Shkruan: Bujamin Salija | |
|
Thu 22 Dec 2011 - 10:12 nga Jasemina