Në gjithësi nuk ka asgjë të palëvizshme. Edhe vet jeta është një lëvizje.Cilësia më e dukshme e gjallesave është lëvizja.Por ka dallim mes të lëvizurit dhe punës. Puna është e nevojshme për të prodhuar diçka. Ndërsa të lëvizurti është nevojë e çdo gjallese. Filozofija nacionale e amerikanëve është pragmatizmi, d.m.th . çdo gjë që është e dobishme është e mirë.Por kjo nuk përputhet me pariemt islame...
Ne mendojmë kështu: Çdo gjë që është në pajtim me rregullat islame është e mirë. Kërkojmë prej Allahut të na mbrojë nga dituria e padobishme. Edhe islami abzohet në dobi. Por en e dimë se disa gjëra që duken se janë të dobishme ata në realitet janë të dëmshme.Njeriu mund të ecë shpejt.Po qe se ecë ashtu, në vendin e duhur arrin shpejtë. Por dihet se shpejtësia e amdhe me automobil mund të ketë fund të kobshëm. Njeriu së pari eci në këmbë, pastaj përdori kaafshët që t`i kalërojë mandej ndërtoi biçikletën, tani ka ndërtuar automobila e avionë, jeta ësht5 bërërutine.
Në det lundrojnë anije të shpejta në tokë makina të mira.... Kudo ndjehet lëvizje dhe dinamizëm. Po të mos ekzistonte ndjenja e dobisë edhe lëvizja do të ndalej. Pasçdo lëvizje qëndron ndjenja e përfitimit. Njeriu punon duke emnduar për atë që do të fitojë. Në punë mendohet për dy lloje fitimesh: që në këtë botë të jetohet si është më mirë dhe që në ahiret të fitohet xhenneti.
Puna për qëllim duhet të ketë që botën edhe ahiretin t`i shndërrojë në xhenent. Kjo është edhe idea më e afërt e islamit.
Edhe ata që veprojnë pas fitimit janë dy lloje: Ata që nuk mendojnë për atë që fitojnë nëse është hallall ose harram, dhe ata që duan të fitojnë vetëm me hallall. Ndjenja e përfitimit nuk mund të anulohet.Ajo an xnitë të punojmë me harram ose hallall. Të paktë janë ato ibdete që nuk kanë lidhje me para soe apsuri. siç është përgjegjës për çdo gjë, muslimani, duhet që të jep llogari edhe për pasurin e tij. Andaj çdo musliman dueht q0δ atë ta fitoj me hallall dhe ta harxhoj në hallall. Në të kundërtën nuk është në pajtim me regullat islame. Njerëzit e sodit duan të posedojn më tepër se sa sa kanë nevojë.
Seid Nursi ak thënë: "Dëfrimi është haram nëse bota slame është e e urritur".
Vazhdon....