CIA është duke zgjeruar përpjekjet klandestine për të trajnuar luftëtarët e opozitës siriane, përderisa SHBA-të janë të bindur se milicitë e regjimit sirian janë të duke humbur terren në luftën civile të vendit.
Zyrtarët amerikan, të cilët folën në kushte anonimiteti për Washington Post, thanë se agjencia ka dërguar ekipe paramilitare në bazat sekrete në Jordani, në përpjekje për të dyfishuar numrin e luftëtarëve që marrin mësim nga CIA.
Agjencia ka trajnuar rreth 1.000 luftëtarë këtë vit, njoftoi Washington Post. Nga ana tjetër, analistët e inteligjencës amerikane vlerësojnë se më shumë se 20.000 persona janë duke u trajnuar për të luftuar dhe mbështetur opozitën siriane kundër milicisë së regjimit, dhe Hizbullahut.
Përpjekja e CIA-s u përshkrua si një orvatje urgjente për të forcuar forcat e moderuara siriane, të cilat janë në gjendje të ngrejnë një sfidë serioze për regjimin e Asadit.
Përshkrimet e programit të trajnimit të CIA-s japin përshkrimin më të detajuar deri më sot, i cili përshkruan dimensionet e kufizuara dhe objektivat e frikshme të një operacioni të CIA-s që Obama është duke e autorizuar fshehurazi. /mesazhi/