Musai punonte prej vitesh ne Gjermani.Ishte me letra te rregullta,por akoma nuk kishte gjetur nje pune te perhershme.
Prej me se nje jave punonte te Hansi,nje burre 50 vjecar, profesor i kimise ne nje gjimnaz diku afer.
Hansi ishte i dhene pas lulesh,por koha e tij e kufizuar nuk e lejonte t'i bente sherbimet gjithe atij kopshti te madh.Prandaj kishte marre Musain per t'i ndihmuar.
Qe ditet e para i kishte pelqyer kg shqiptar fjalepak,i urte e punetor.Dukej se kish Burimi i nje jete te ndryshuar
Musai punonte prej vitesh ne Gjermani.Ishte me letra te rregullta,por akoma nuk kishte gjetur nje pune te perhershme.
Prej me se nje jave punonte te Hansi,nje burre 50 vjecar, profesor i kimise ne nje gjimnaz diku afer.
Hansi ishte i dhene pas lulesh,por koha e tij e kufizuar nuk e lejonte t'i bente sherbimet gjithe atij kopshti te madh.Prandaj kishte marre Musain per t'i ndihmuar.
Qe ditet e para i kishte pelqyer kg shqiptar fjalepak,i urte e punetor.Dukej se kish
te njohuri te thella jo vetem per lulet,por edhe ne pemetari.Hansi ofrohet ndersa Musai krasiste ca peme te vogla duke u dhene nje forme kupore te perkryer.
-Ulu te pime nje kafe,-i thote gjermani dhe shqiptari uli gersheret e me pas u ul dhe vete ne nje ndenjese aty prane.
-Si te quajne?-Pyeti Hansi dhe Musai ia tregoi emrin.
-Musa?! Musa?!Ku e kam degjuar kete emer?
Hansi vuri gishtin ne temtha,sikur te germonte tek truri per te freskuar kujteaen,-E kam lexuar, a degkuar dikund- kembengulte gjermani.
-Eshte nje nga profetet e medhenj, foli Musai,si per t'i ardhur ne ndihme.tjetrit.
-A ke shume njohuri per fene tende Musa?
-Jo shume, me thene te drejten.Madje dhe ritet nuk i kryejme ashtu sic duhet.
-Po ku i lexoni,ku i mesoni? A keni libra?
-Po,foli Musai,libra kemi shume.Por do te vecoja nje liber te mrekullueshem qe fatkeqesisht pak e lexojme,pak e vleresojme dhe nuk e zbatojme si duhet.Quhet Kur'an.
-Kush e ka shkruar kete liber?-u be kurioz gjermani.
Nderkohe njera mga vajzat e tij u solli uje dhe kafe.
Musa piu gjysmen e gotes,pastaj nje gellenke kafe dhe u pergjigj:
-Asnjeri nuk e ka shkruar,profesor,asnjeri.Eshte liber i ardhur difekt nga Zoti.
-Mendon se eshte e mundur kjo?-foli tjetri mosbesues.
-Po,eshte e mundur dhe eshte e vertete.Une te thash se nuk jam dijetar ne fene time,por aty ka vertete gjera te mrekullueshme,qe njerezit i kane mesuar shume me vone pas daljes se librit.
-Po me habit Musa,-tha profesori dhe rregulloi syzet qe i kishin rreshqitur mbi hunde.-Sinqerisht po me habit.Mendon se mund ta gjej diku ate liber?
-Ne Shqiperi ne e kemi ne origjinal ne arabisht dhe te perkthyer (komenti i ajeteve) ne shqip.Ketu te ju nuk e di.Ndoshta mund ta kerkosh ne ndonje xhami ne qytet.
Hansi e falenderlo e me pas biseduan per lulet,per familjet e me vone dhe per pak politike.
Pese dite kaluan e profesori nuk qe dukur me. Musai mendoi.mos ka shkuar.gjekundi me sherbim.
Te pyeste vajzat e tij kur i binin buken dhe kafen i dukej mungese edukate.Kur ja ,me se fundi profesori erdhi.I gjate,me pak mjeker dhe syzet qe shpesh i rrezoheshin mbi hunde.
-Pershendetje, vella Musa!- pershendetje Hansi.
Musai u trondit.Nje kove e vogel uji i ra nga dora e rreth kepuceve u be nje pellg i vogel.Cdo gje mund te priste prej Hansit,por ta pershendeste ne kete menyre,jo.
-Pershendetje,vella Hans!
-Mos me quaj me Hans.
Heperhe me thir profesor,derisa te gjej nje emer te bukur musliman.
-Pash Zotin,tregome cka ka ndodhur? foli Musai.
-Tallesh apo e ke seriozisht?
-Si mendon Musa,shaka eshte kjo? Shihi syte e mi si jan enjtur keta dite.Shume i kam lodhur.Hoqi syzet dhe afroi edhe pake fytyren.Por edhe pa kete afrim nuk ishte e veshtire te dallohej ajo qe thoshte profesori.
-E gjeta librin.E gjeta dhe u befasova me te.Ishte vertete i mrekullueshem.Te falenderoj sinqerisht.Me duket sikur kam dale nga nje tunel i nendheshem ne drite.Shume pykpyetje dhe enigma jane tretur e nuk fluturojne me.Kam gjetur kodin e kasafortes e tashme ajo eshte e hapur.
Profesori fliste e fliste pa u ndalur.
-Qe sot do te kthehem ne fene Islame.Me siguri dhe vajzat do te me ndjekin pas,dhe gruaja gjithashtu.Do te jem praktikues i Kur'anit ne lagje e me gjere.
Musai e degjonte profesorin e sakaq iu duk vetja i vogel.Nje i krishtere po i fliste per predikimin e Kur'anit, e ai musliman i lindur shume pak e kishte bere kete pune.Me te vertete shume pak.Aty, me kepucet e lagura nga kova e ujit,i ngriti duart lart drejt qiellit,i kerkoj falje Zotit e i dha nje premtim te madh.