Nje dite prej ditesh, nje njeri bashke me bashkeshorten dhe femijet dolen ne udhetim. Ne rruge takuan nje njeri duke pritur dhe e pyeten se kush ishte. Ai u pergjigj: “Une jam pasuria.” Njeriu pyeti bashkeshorten dhe femijet nese e lejojne te hyje ne automjet me ta. Te gjithe njezeri u pajtuan dhe thane se me pasuri mund te blejme dhe te bejme cdo gje dhe vazhduan rrugen. Ne rruge, serish takuan nje njeri dhe e pyeten se kush ishte. Ai u pergjigj: “Une jam pushteti dhe pozita e larte.” Babai pyeti femijet dhe bashkeshorten nese e lejojne te futet ne mjet me ta. Te gjithe njezeri u pajtuan duke thene se me pushtet dhe pozite te larte jemi ne gjendje te bejme cdo gje. E moren dhe kesisoj vazhduan rrugen duke tatua njerez te shumte me te gjitha kenaqesite e kesaj bote, derisa takuan nje njeri dhe babai e pyeti: “Kush je ti?” Njeriu u pergjigj duke thene: “Une jam feja.” Te gjithe thane se tani nuk ishte koha e tij.
“Ne duam kete bote dhe kenaqesite e saj , kurse feja do te na privoje nga shume kenaqesi te tjera , do te na kufizoje dhe te na obligoje me mesimet e saj , me hallalle e harame, me namaz, agjerim... dhe kjo do te na rendoje shume. Mirepo, ka gjasa qe te kthehemi te ti perseri pasi t’i shijojme te mirat e kesaj bote.”
E lane dhe vazhduan rrugen. Papritmas ne rruge hasen pike-kontrolline policise dhe shenjen NDAL!
Nje njeri i berime shenje babait qe te ndalej, kerkoi qe te zbriste dhe ta braktiste makinen. Babait i tha: “Udhetimi yt mori fund! Zbrit dhe eja me mua!” Babai mbeti i shtangur dhe nuk foli asgje. Njeriu i tha: “Une kontrolloj per fene. A ke fene me vete?” Babai ia ktheu: “Jo, e lashe ne rruge. Me lejo te kthehem e ta marr.” Njeriu i tha: “Jo, kete kurrsesi nuk mund ta besh, udhetimi yt me kaq perfundoi dhe kthimi yt eshte I pamundur.” Ne kete rast, babai I tha: “Mirepo une ne makine kam pasurine, pushtetin, poziten, bashkeshorten, femijet...” Njeriu i tha: “Ata nuk do te te bejne dobi
asgje tek Allahu Fuqiplote, te gjithe keta duhet t’i lesh dhe askush nuk do te te beje dobi pervec fese, te cilen e ke lene ne rruge.” Babai e pyeti: “Po kush je ti?” Njeriu tha: “Une jam vdekja, per te cilen ke qene i pakujdesshem dhe nuk e ke llogaritur fare.” Babai shikoi ne drejtim te vetures dhe pa se makinen ne vend te tij po e drejtonte bashkeshortja. Vetura nisi te levize per te vazhduar udhetimin bashke me femijet, pasurine, pushtetin dhe poziten dhe asnjeri prej tyre nuk zbriti.
Allahu i Lartesuar thote: “Thuaj: “Nëse etërit tuaj, bijtë tuaj, vëllezërit tuaj, gratë tuaja, farefisi juaj, pasuria juaj që e keni fituar, tregtia për të cilën keni frikë se nuk do të shkojë mirë dhe shtëpitë ku e ndieni veten rehat, janë më të dashura për ju sesa Allahu, i Dërguari i Tij dhe lufta në rrugën e Tij, atëherë pritni deri sa Allahu të sjellë vendimin (dënimin) e Tij. Allahu nuk e udhëzon në rrugën e drejtë popullin e pabindur.” (Tevbe, 24)
Gjithashtu thote: “Çdo shpirt do ta shijojë vdekjen. Shpërblimet do t’u plotësohen vetëm në Ditën e Kiametit; kushdo që shpëton nga zjarri I Xhehenemit dhe hyn në Xhennet, ai ka fituar (gjithçka që mund të dëshirohet). Ndërsa jeta e kësaj bote është vetëm kënaqësi mashtruese.” (Ali Imran, 185)
O Allah, na bej prej banoreve te Xhennetit!