Civilizimi Islam ka treguar në Medine. Para se të fillojë jeta në Medine, ajetetqë kan ardhur deri para se të vendosen muslimanët në Medine, vazhdimisht e kanë treguar edukatën Islame.Këtë mund ta formulojmë edhe në këtë mënyrë:Feja Islameka në bazë edukatën Islame.
Civilizimi duhet të reduktojë numrin e kriminelëve dhe t`u mundësojë njerëzve të jetojnë në qetësi. Në qoftë se një grua qanë duke ndenjur në një banesë të mrekullueshme, me mobilie dhe me orendi shumë të vlefshme, a mund ta quajmë këtë gjë si civilizim? Nëse do ta bënin veshjet, atëherë Faraonët , Karunët dhe mbretërit do ta mbushnin xhenetin.
Jam duke menduar se si nëna ime përkundër të gjitha pamundësive që kishte , në krahasim me gratë e sotshme, ishte shumë më e lumtur..E di shumë mirë që kishte vec dy lloj veshjeje dhe hic më shumë.Nuk mbaj në mend që babai im të ketë blerë tesha të reja dhe të vishej me to.Nëpër Pazar kishte shitës të teshave të vjetra.Ne të gjithë atje po blinim teshat.
Por unë akoma I kërkojë ato kohëra……
Në familjet e kohës së sotme cdo njeri është pas një kërkimi.Por në asnjë mënyrë nuk mund ta gjejnë atë që e kërkojnë.Ishte viti 1957 dhe e vështroja mesin në të cilën gjendesha:Nuk pashëv asnjë familje që e jetonte islamin.Duke menduar se të paktën në libra të egzistojë një familje e tillë, e shkrova jetën e një familjeje fetare dhe kështu filllova ta shkruaj romanin Minjeli Abdull-llah.
Dhuna dhe përleshjet në familjet muslimane duhet të marrin fund.Edhe në mes gruas dhe burrit, edhe në mes vjerës dhe nuses ….Ciftet dhedjemtë që janë miq me të tjerë në rrugë, në shkollë dhe në vende tjera të punës, janë bërë të huaj me njëri tjetrin në shtëpin e tyre.Jomuslimanët që ne nuk I pëlqejmë, përderisa jan të lumtur me shkencë dhe me mirësjellje, pajtushmëria familjare tek mujslimanët I bëjnë hije Islamit. Sepse Islami para cdo gjëje është dërguar që bnotën tonë të na e bëjë xhennet.Kurse si model e kemi jetën e Pejgamberit s.a.ë.s. Sa gram und t`I njihni që jan ë më të lumtura se nëna jonë Hz.Hatixheja.
Muslimani në cdo ndodhi është I I vetëdishëm me aq sa mund të cojë kokën dhe të shohë drejt islamit!...
Kjo gjendje vlen edhe për problemet familjare.Për një problem familjar,njeriu duhet thënë vetvetes, “një minutë”, “cfarë po ndodh, si mund ta zgjedhim këtë cështje në mënyrën më të mirë?”
Truri I njeriut është I mjaftueshëm për këtë gjë .Nëse trurin ne e ushqejmë me shkencën islame, atëherë do ta gjejmë atë cka është e drejtë.
Periudha në të cilën jetojmë është periudha “ahir zaman”, të cilën e shpjergon edhe Pejgamberi ynë në hadithet e tij, dhe bëhet fjalë për një periudhë shumë e ngatërruar.Në cdo moment mund të shihni se sin ë rrugë, në kinema,gazetë, kafene apo ndonjë kanal televiziv po e sulmojn fenë dhe besimin tonë. Armiku është I tmershëm. Muslimani është I dobët, kurse detira për mbajtjen e Islamit në këmbë qëndron
mbi shpinën e këtij Muslimanik të dobët, kurse ne nuk kemi mbështetës tjetër përvec islamit.