Të bëhesh rob I vërtetë
Hazreti Ibrahim Etemi, bleu një sklav me qëllim që atë ta clirojë nga robëria.
Ai e pyeti skllavin se si quhet. Ai ia ktheu kështu: Me cfarë emir të më thirni ashtu edhe do të quhem. Ibrahimi Etemi pyeti se cfar lloj ushqimi han?Kurse skllavi iu përgjigj se do të ha cka ti jepet. Ibrahim Etemi përsëri e pyeti se cfarë pune mund të bëj? Cfarë po dëshiron? Vallë a mund të ketë robi ndonjë dëshirë.
Robi e bën atë cka e dëshiron pronari. Pas përgjigjeve të dhëna Hazreti Ibrahim Etemi filloi të qajë aq shumë saqë e humbi veten.Pastaj në vete I përsëriti këto fjalë: O njeri pa shpirt! Mëso se si duhet të bëhesh rob nga ky skllav! A u bëre dot ti ndonjë herë në jetën tënde një rob I tillë pran All-llahut xh.sh.
Ata jetuan një jetë pa dhënë asnjë shembull nga vetja e tyre. Dëshira e tyre ishte ajo cka e dëshironte All-llahu. Një ditë atij I kishte rënë të fiktë pa iu përgjigjur pyetjes: “Robi I kujt
je ti?”.
Nuk e shihte veten të përshtatshëm që të thoshte : Unë jam robi I All-llahut!”, por as që e shihte sit ë drejtë të thotë ndonjë fjalë tjetër. Për të arritur nivelin e vërtetë të njerëzimit, cdo njeri ka nevojë që të bëhet një rob I tillë.