Bujamin Pena e Artë
Numri i postimeve : 423 Data e regjistrimit : 26/08/2010 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë- Maqedoni
| | MIQËSIA E VËRTETË | |
Mevlana Xhelaludin Rumi thotë: “ O udhëtar i së vërtetës! Lidhe miqësinë me mbretin e të vërtetës (Zotin tënd). Para se të vijë ajo ditë, pra dita e gjykimit në mënyrë që në ato momente të vështira të të mbajë për dore pasi askush nuk të ndihmon pa lejen e Tij.
Atë ditë njeriu do të largohet nga vëllai, nëna, babai, njerëzit dhe bijtë e tij. Prandaj kuptoje drejt miqësinë me Zotin dhe dije që miqësia e ngushtë është bërthama e frymës së fundit.” “ Njeriu kur qëndron me miqtë, edhe mes flakëve të jetë, kujton se është i ulur në kopshtin e trëndafilave.” “ O miq! Nëse dilni nga forma dhe paraqitja e jashtme dhe futeni në botën shpirtërore do të shihni se ai vend është një kopësht trëndafilash më i zbukuruari brenda xhenetit dhe kopshtit të trëndafilave.” Miqësia e ngushtë buron nga e përbashkëta në të mira dhe të këqija. Ndërsa miqësia e vërtetë strehohet vetëm në shpirtrat e sinqertë. Kjo cilësi haset në shkallët më të larta të personalitetit të njeriut. Miqësia e ngushtë përjetohet kur dy individë kanë ndjesi të njëjta ndaj çdo gjëje.
Miqësia e vërtetë është lidhja që transmetohet mes dy zemrave. Me këtë lidhje, pra si rezultat i kësaj dashurie çdo ndjesi e të dashuruarit pasqyrohet tek i dashuri. Detet e dashurisë shpirtërore fillojnë të ripërtërihen, rrezet e diellit të dashurisë fillojnë të ndizen flakë.Një poet thotë: - Nëse disa njerëz mblidhen qoftë edhe për një kohë të shkurtër dhe bisedojnë për Zotin, aty qiejt bëjnë !... Shejh Sa'adi Shirazi ka shkruar këto gjëra për mikun e ngushtë si dëshmitar i shfaqjeve hyjnore dhe që ishte shmangur plotësisht nga dëshirat e kohës.
- Të shohësh fytyrën e miqve të ngushtë është si një ilaç shërues për shpirtrat kur rrjedh gjak i pastër nga plaga Kështu i njofton Allahu miqtë e ngushtë që bëjnë pjesë në këtë grup:“ Miqtë dhe mbrojtësit tuaj janë vetëm Allahu, i Dërguari i Tij dhe besimtarët që falin namazin dhe japin zeqatin duke qenë të përulur (në adhurim) ndaj Allahut.” (El-Maide, 55) Është i lumtur ai që e shpëton veten nga kurthi i miqve dhe i të dashurve të përkohshëm dhe që në këtë jetë gjen Allahun si mik të ngushtë të përhershëm dhe të dashurin e vërtetë, lidhet shpirtërisht me Pejgamberin (a.s.) dhe jeton me besim." Kush nuk njeh dashurinë dhe miqësinë dhe nuk merr atë që i takon do të thotë se nuk ka arritur maturinë e duhur dhe jeton me epshin e tij. Zemra e atij që nuk di të dashurojë, është si lënda e parë e tokës së papunuar. Thelbi i punës është të duash, i ekzistencës qëndron në dashuri." Kështu u bën thirrje Mevlana Xhelaludin Rumi, shpirtrave që nuk e kanë kuptuar akoma këtë të fshehtë në miqësitë e tyre të ngushta:“ Ta dish mirë se miqtë e ngushtë të përkohshëm dhe gënjeshtarë në këtë botë, të dashurit jo të sinqertë, në fund të gjithë do të bëhen armiqtë e tu, Tradhëtari është armiku yt. Ndërsa ti do t’i lutesh Zotit në varr rënkueshëm: - O Zoti im, mos më lër vetëm!” ■ Shkruar nga: Bujamin SALIJA ■ | |
|
Fri 24 Feb 2012 - 19:07 nga Admin