Admin Administrator
Numri i postimeve : 8520 Data e regjistrimit : 02/07/2009 Mosha : 42 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë-Maqedoni
| | Drama e njerëzimit Somalia (Lexoje për hirë të Allahut dhe vepro) | |
- Cito :
- "Atje ku fjala heshtë dhe jeta s`ka vlerë"
Shteti më kritik në Afrikë është Somalia.Edhe pse në shumë shtete të Afrikës , sundon thatësira dhe skamja, në Somali edhe minutat janë shumë të rëndësishme.Deri tani në këtë shtet ka 30 mijë fëmijë të vdekur, dhe aspak nuk është lehtë që të afrohet ndihmë në këtë Shtet.Në Somali nuk ka aspak siguri.Shpërndarja e ndihmave është një rrezik i madh.
Fëmijët në mëshirë të vdekjes
- Cito :
- Në Somali, atje ku sundon thatësira dhe skamja,nënat gjenden ballëë përballë me një zgjedhje të trishtueshme, Fëmijët që janëë në prag të vdekjes, me qëllim që të jetojnë fëmijët e tjerë, lihen nën hijen e pemëve bashkë me lotët e nënave të tyre.
Drama që jetohet në Somali me të vërtetë po na i rrëqeth zemrat.Nënat që e marrin këtë rrugë të gjatë bashkë me fëmijët e tyre për të arritur deri në kamp, për shkak të etjes dhe urisë, gjenden ballë për ballë me një zgjedhje të trishtueshme, duke i braktisur fëmijët të vdeisn.Somalia po bën një luftë të ashpër për tu përballur me etjen dhe urinë, nënat që kanë marrë rrugën për në kampe bahskë me fëmijët e tyre, me ushqimin dhe ujin e kufizuar që e posedojnë, ngelin ballë për ballë me këtë pyetje:, "Cili nga fëmijët ka më shumë gjasa të jetojë dhe cilin ta braktisim që të mund ta vazhdojmë rrugën". Gruaja me emrin Wardo Mahmud Yusuf, për të ikur nga thatësira dhe skamja që e ka kapluar Somalinë dy javë resht ka ecur me vajzën 1 vjeçar, duke e mbajtur në shpinë dhe djalin 4 vjeçar. Në fund të rrugëtimit djali u raskapit i tëri dhe nëna i dha pak ujë për ta freskuar atë. Nëna Yusuf kërkoi ndihmë nga familjet e tjera, të cilët kishin ikur bahskë me të, por asnjë prej tyre nuk pati mundësi që të ndalet dhe t`i ndihmojë djalit të saj.Kështu gruaja 29 vjeçare ishte e detyruar që të jep një vendim shumë të rëndë. Nëna e cila tani gjendet në kampin e refugjatëve në Keni ktë dhimbje të saj e sqaroi me lot në sy: "Më në fund atë e lash në rrugë, ia lash amanet Zotit.Isha më se e sigurtë se në ato momente ishte i gjallë, Tani kur ta shohë ndonjë fëmijë në moshë të tij më vjen në mend djali im dhe po keqësohem". Të ndedruar vllezër dhe motra antarë deri sa e kam shkrujtur këtë ngjarje tragjike më është rënqethur trupi e më kan mbytur lotët e kam menduar veten sikur mua të më ndodhte e nejta??? Jua them edhe juve a do ti braktisnit fëmijët tuaj 4 vjeçarë 2 , 3 apo 1 !!!! Jo me siguri.......Por edhe këta familje nuk duan ti bragtisin fëmijët e tyre por kjo gjendje i detyron të veprojn kundër vullnetit të tyre. Vallë ne a duhet të rimë duar kryq përballë kësaj tragjedie!! Ata në Somali janë musliman, janë vllezërit dhe motrat tona janë pjestarë të këtij ummeti.Ne po ham nga 5 apo 6 lloje ushimesh ata vdesin në rrugë nga urija. Vallë a ka mbetur iman tek ne a jo? Pejgamberi s.a.w.s ka thënë se besimtarët janë si një trup nëse një pjes e trupit dhemb dhemb i gjithë trupi,vallë a është kjo ndjenjë tek ne ??! Jo, sepse tek ne është i smutë i gjith trupi ndërsa ne hiq nuk turbëllohemi. Ju lutem vllezër ti themi stop epsheve dëshirave tona , dhe tju ndlaim në krah këtyre vllezërve sepse e kemi obligim moral,fetar dhe njerëzorë.Një paget cigare më pak një jetë e shpëtojm atje ku jeta e njeriut vlen vetëm një euro.Ju thiri që së bahsku të solidarizophemi dhe të japim para , veshmbathje,ushime për këta vllezër dhe motra. [/center] | |
|