Bujamin Pena e Artë
Numri i postimeve : 423 Data e regjistrimit : 26/08/2010 Nacionaliteti-Sheti : Tetovë- Maqedoni
| | Unë s’erdha për thirrje, Të fitoj zemra erdha... | |
- Një ditë pashë një burrë i cili përpiqej t'a fusë kalin në stallë duke e shtyrë nga pas. Duke qenë se kali nuk hynte, vajtën edhe katër burra të tjerë t'a ndihmojnë por të gjithë dështuan.
- Atëherë unë u kërkova të largohen nga kali, iu afrua dhe me gisht i prekte buzët sikur dëshiron t'i japë diçka. Kali filloi të joshej dhe e ndoqi personin derisa hynë bashkë në stallë pa asnjë problem. Që t'a detyrosh kalin të shkelë aty ku dëshiron, duhet të dish gjuhën e tij.
" Mos e turbullo ujin e qytetit të zemrës që të shohësh në të se si shëtisin hëna dhe yjet! Sepse njerëzit i ngjajnë ujit të lumit: po të turbullohet, në të nuk mund të shohësh asgjë! "
" Unë s’erdha për thirrje, Puna ime është të dua; Shtëpia e mikut janë zemrat,Të fitoj zemra erdha..."
" Kush mund të jetë më fjalëbukur se ai që, duke bërë punë të mira dhe duke thënë se është nga ata që i janë dorëzuar Allahut, i fton njerëzit te Allahu? E mira dhe e keqja nuk mund të jenë njëlloj! Ti përpiqu ta parandalosh të keqen në mënyrën më të mirë dhe atëherë do të shohësh se personi që ka armiqësi ndaj teje, sikur të është bërë aty për aty një mik për zemër! " (el-Fussilet, 33-34)
Sado larg të ketë shkuar robi në mohim, herezi dhe mëkat, asnjë njeri nuk mund të privohet nga e drejta për të qenë bashkëbisedues i ftesës së rrugës së drejtë.
Njëri prej shembujve të panumërt të kësaj në shekullin e lumtur është ky:
I Dërguari i Allahut (s.a.v.s.) dërgoi njërin prej sahabeve për ta ftuar në Islam Vahshiun, atë që ia kishte vrarë Hamzan duke i shkaktuar një dëshpërim të thellë. Vahshiu i çoi fjalë:
- O Muhammed! Kur ti ke deklaruar urdhrin e Allahut që thotë se: "Kush bën vrasje ose ibën shok Allahut ose bën zina, në ditën e kiametit do të ndëshkohet dy herë dhe do tëmbetet përjetësisht në xhehennem i përbuzur e i poshtëruar!" (el-Furkan, 68-69)
Si mund të më ftosh mua në Islam? Unë i kam kryer të gjitha këto punë të shëmtuara! Si mund të ketë rrugë shpëtimi për mua?
Mbi këtë ngjarje, Allahu zbriti ajetin: Thuaju: " O robtë e mi që e keni tepruar në padrejtësinë kundër vetes suaj! Mos e prisni shpresën nga mëshira e Allahut, sepse Allahu i fal të gjitha mëkatet! Pa dyshim, ai është Gafur dhe Rahim!" (ez-Zumer, 53)
Më në fund, me lajmin e mirë të ajetit, Vahshiu u lehtësua dhe, duke bërë pendesë të thellë e duke u shprehur si më poshtë, u bë musliman bashkë me shokët:
" Sa të madhe e ke mëshirën, Zoti im! "
" Ilaçi kërkon njerëz të sëmurë e të plagosur që t’i shërojë. Ku të ketë një vuajtje, atje shkon shpëtimi. Uji rrjedh për në vendet e ulëta dhe gropa."
" Po t’u desh ty uji i mëshirës dhe dhembshurisë, edhe ti kështu bëj!"
Por që ilaçi dhe melhemi të veprojnë, më parë duhet pastruar plaga prej mikrobeve. Kjo do të thotë që zemrat e sëmura të pastrohen nga mikrobi i mëkatit, domethënë, të lahen me ujin ependesës. Pas kësaj vepron ilaçi, domethënë, shefaati.
“Kush bën pendesë për mëkatet e veta, bëhet sikur të mos kishte kryer fare mëkate!”
" O ti që fton për në rrugën e drejtë! Ta dish se ilaçi i syrit të keq është syri i mirë. Syri i mirë dhe shikimi i bukur e vë nën këmbë syrin e keq. Syri i mirë dhe vështrimi i pastër janë si pasojë e epërsisë së mëshirës së Allahut ndaj persekutimit të Tij, janë si pasojë e mëshirës së tij. Kurse syri i keq vjen nga persekutimi i Tij, domethënë, nga mallkimi. Prandaj, meqë vështrimi i bukur është prej mëshirës së Zotit, del fituese mbi syrin e keq." Kjo gjendje është shfaqje e deklaratës së hadithit profetik ku thuhet: " Mëshira ime e tejkalon ndëshkimin tim! " Shkruan: Bujamin Salija | |
|
Thu 15 Dec 2011 - 17:35 nga Jasemina