Në vitin 2004 Turqia e hoqi dënimin me vdekje. Por kryeministri I Turqisë Recep Tayyip Erdogan në një fjalim thekson se nëse dënimi me vdekje duhet të jetë, ajo e ka një arsye të ligjshme. Kryeministri turk Recep Tayyip Erdogan në Forumin Demokratik Bali kritikoi aktgjykimin kundër Anders Behring Breivik i cili ne vitin e kaluar në Norvegji vrau 77 njerëzve, raportojnë mediet turke. Erdogan tha se ai nuk e ka kuptuar se si dikush vret 77 njerëz dhe do të dalë pas 21 vjetëve. Unë kam marrë përgjigje për këtë dhe kjo është Jo, ai nuk do të dalë pas 21 vjetëve, ne do të gjejmë diçka dhe do të sigurohemi që ai qëndron aty edhe për 21 vjet. Si mund të besohet kjo? Këtë duhet ta zgjedhim. "
Erdogan gjithashtu vë në dukje se në Amerikë, Japoni dhe Kina, dënimi me vdekje është punë e kryer, ndërsa në Evropë tashmë u hoq. Kjo do të thotë se në qoftë se duhet të jetë dënimi me vdekje kjo e ka një arsye të ligjshme. Nëse një person i cili ka vrarë 77 njerëz mund të bredh lirshëm, unë nuk besoj se ndërgjegjja dhe zemrat e familjeve të këtyre 77 njerëz janë të qeta. Ne kemi nevojë për të kontrolluar veten. Ne duhet të vënë veten në shkallët e drejtësisë. Ne duhet të bëjmë këtë në mënyrë që të mund të gjejmë paqe dhe rehati. "
"Nuk është vendimi i partisë sonë"
Kjo nuk është hera e parë që Erdogani flet për dënimin me vdekje. Më 3 Nëntor në takimin vjetor të Partisë së tij AKP, ai kishte thënë se në bazë të një studimi shumë njerëz kanë kërkuar që dënimin me vdekje të kthehet mbrapa. Ai e bëri këtë deklaratë duke e ndërlidhë me dënimin e Abdullah Oçalan, lider terrorist i cili u dënua me vdekje, dënimi i të cilit fatkeqësisht u shfuqizua.
Zëvendëskryeministri Bulent Arinç theksoi se qeveria nuk ka marrë asnjë vendim për rifutje e dënimit me vdekje. Rifutja e dënimit me vdekje nuk është vendimi i partisë dhe qeverisë sonë," tha Arinç.
Në vitin 2004, Turqia e hoqi dënimin me vdekje në kuadër të kërkesave dhe negociatave për anëtarësim në BE. Dënimet me vdekje siç është rasti i Oçalan i cili është akuzuar për veprimtari terroriste në Turqi ndryshoi në burgim të përjetshëm.
/Mesazhi/V.H.