[justify]Adoleshenti vuri re se u përplas me diçka të butë,teksa po ecte në errësirë.Në çast,u përkul të shikonte.
O Zot!Ç'të shihte!Në mes të këmbëve,kishte një zemër që ishte nxjerrë me mjeshtri nga thara e saj.Ishte tamam si në fotografi,e gjallë dhe me gjak. Kur e mori në duar,i shfarosur, sa s' çmend nga tmerri.
Zemra rijtë dhe ishte e nxehtë.
Adoleshenti deshi të shpëtonte sa më parë nga ajo zemër,e cila iu ngjit në duar si të merrte situatën e një organi tjetër,,por ai u pengua nga ca ndjenja të cilat nuk i kuptonte. Pas pak u qetësua dhe për të gjetur të zotin e kësaj zemre,teologu në portën e shtëpisë më të afërt.
-A është e juaj kjo zemër?-pyeti vajzën e re që shikonte pas zinxhirit të derës.-Se gjeta pak më parë në rrugë.
-Unë zemrën time ia dhash një mirënjohësi që e njoha para tre muajsh,-u përgjigj vajza me një shprehje parajsë.Pyesni në shtëpinë pranë,mund të jetë e tyre.
Shtëpia që tregu vajza ishte një vilë marramendëse.Sherbetori që hapi derën,e mori djaloshin dhe e shoqëroi tek i zoti i shtëpisë në katin e sipërm.
-A është e juaja kjo zemër?-e pyeti djaloshi.-Ende rreh,prandaj...
Zotëria thithi një polemikë nga gota e kristaltë dhe me sytë që i betimin nga të piret,tha duke u marrëveshje:
-Unë zemrën time ia shira kësaj botë.Në shtëpinë bri jeton një nëndrejtorit,ai e di të zotin.
Andadoleshenti vrapoi menjëherë për të kasolla aty pranë me zemrën në duar,e cila nisi të ftohen dhe të ngadalësoje të rahurat.
-A është e juaja kjo zemër?-e pyeti.-Por shpejt ama,pothuajse po pushon së rrahuri.
I moshuari mbylli ngadalë Kur'fan që po lexonte.
-Unë zemrën time ia dhash Allahut,së bashku me çdo gjë tjetër që kisha.-tha ai duke buzëqeshur.Pronarin e asaj që ke në duar,pse nuk ua pyet nënës dhe babait tënd?!
-Që të dy janë plakur dhe lodhur,-tha duke sures djaloshi.
-Ngaqë kërkojnë mbikëqyrje si një fëmijë,bëra shakatë me ta para tri ditë dhe i braktis.
-I braktise,ë?-tha burri plak i mërzitur.-Domethënë i braktise...
Adoleshenti dukej krejt i qetë nga kjo bisedë.Porse i moshuari e kishte marrë prej kohësh pergjigjen. Eci me hapa të sigurt drejt adoleshentit dhe e kapi me të dy duart nga këmisha,duke e shqyer atë në çast.
Në gjoksin e adoleshentit kishte një boshllëk të gjakosur në madhësinë e zemrës që mbante në dorë.
Shkruajti:Ilaz Salihi
Marur nga revista Zaman